Slik gjør vi Spelhaugen næringspark smartere

Dato June 21st, 2023
Spelhaugen Næringspark i Bergen eies av Odfjell Eiendom, og består av en blanding av kontor, lager og produksjon. Nå skal næringsbygget få bedre oversikt over sine tekniske anlegg og inneklima – for å oppnå mer energieffektive bygg.

Slik gjør vi Spelhaugen næringspark smartere

Spelhaugen Næringspark i Bergen eies av Odfjell Eiendom, og består av en blanding av kontor, lager og produksjon. Nå skal næringsbygget få bedre oversikt over sine tekniske anlegg og inneklima – for å oppnå mer energieffektive bygg.

Odfjell eiendom utvikler, drifter og leier ut nærings- og kontorlokaler hovedsakelig i Bergen. Til sammen inkluderer dette 150 000 KVM næringseiendom.

I samarbeid med Energy Control skal Entro sikre best mulig oversikt over inneklimaet og de tekniske installasjonene i byggene til Spelhaugen næringspark. Byggene har tidligere ikke hatt mulighet til å skaffe innsikt i de tekniske anleggene på en effektiv måte.

Les også: Enova varsler nye ordninger for energieffektivisering

- Målet har vært å gjøre rimelige investeringer som gir oss full kontroll over driften av våre anlegg, samt overvåker eventuelle feil. For oss som driftsselskap er det veldig viktig å oppdage feil før kundene våre får dårlig inneklima, forteller Eiendomsforvalter i Odfjell Eiendom, Helge Nygård.

Samlet spisskompetanse på Spelhaugen

For å skaffe innsikt i hvorvidt pådraget på ventilasjonen fungerer som det skal, har Energy Control, Odfjell Eiendom og Entro installert energisensorer i sanntid, temperatur-sensorer i ventilasjonsanleggene samt inneklimasensorer i bygget.

All data samles i Energy Control sitt Dashboard EC-Dashboard. Her kan teamet sammen analysere energiforbruk, inneklima, driftstider og virkningsgrad på ventilasjonsanleggene.

Les også: Topper laget med nye regionledere i sør og nord

- På utvalgte bygg er fokuset driftstiltak med kort nedbetalingstid. Vi har ved hjelp av sensorikk oppdaget at ventilasjonsanleggene overventilerer bygget, og at det er potensiale for å redusere energiforbruket ved å tilpasse ventilasjonsanlegget til faktiske behov, forteller Gard.

Han utdyper: 

- Dette er veldig energikrevende og kommer ingen til gode. Vi skal i tiden fremover justere ned luftmengder og driftstider for å spare energi. Airthings-målerne i bygget vil fremover gi oss beskjed om kvaliteten på inneklimaet synker.

Store forventninger til samarbeidet

Energy Control jobber målrettet for å gjøre eksisterende bygg smarte nok til å leve et langt og godt liv. Selskapet har spisskompetanse på energistyring og eiendomsteknologi, og har de siste årene hjulpet over 1000 bygninger med å bli smartere.

Ifølge Gard har teamet både store ambisjoner og forventninger til det pågående samarbeidet.

Fikk du med deg denne? Alt du bør vite om ESG-rapportering

- Energy Control hjelper oss med å få innsikt i byggene vi følger opp. Gjennom samarbeidet kan vi på en enkel måte måle effekten som tiltakene vi gjennomfører har på inneklimaet, og vi kan raskt identifisere om det er mulig å optimalisere ventilasjonsanleggene, forteller Gard.

- Energy Control er svært oppdatert på hvilken teknologi som rører seg i markedet, og det hjelper oss til å kunne tilby det beste for våre kunder.

Kommer langt med god teknologi

Per nå er utstyret installert, og dataen analysert. Nå gjenstår utførelsen av selve tiltakene, og å følge nøye med i tiden fremover.

- Vi er veldig fornøyd så langt og gleder oss til å redusere mer energi sammen med Energy Control og Odfjell Eiendom. Vi får til mye med god teknologi, flinke rådgivere og kompetent driftspersonell, avslutter Gard.

Hold deg oppdatert på alt som skjer i Entro! Følg oss gjerne på Linkedin, og meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kontakt oss