De tar vare på bygget til du kommer tilbake

Det er én yrkesgruppe i Norge ingen medier noensinne løfter fram – verken nå eller til hverdags. Driftspersonalet i bygg sørger for at den sneipen du akkurat kastet fra deg ikke havner i havet. De lytter til deg når du er for varm, for kald, føler at det trekker. De holder oversikt over energi- og vannforbruket og sorterer avfallet for deg når du ikke orker det etter festen på kontoret. Nå er jobben deres å ta vare på bygningen din mens du er hjemme. Dét er bra for deg, for økonomien og for miljøet.

Har redusert energiforbruket med 70% på tre uker

Stig Skeie er teknisk sjef ved Dr Holms Hotel på Geilo. Foto: Ricardofoto

 

Ved Dr. Holms Hotel på Geilo har de klart å redusere energiforbruket med 70% de siste tre ukene. Dét er gode nyheter i en ellers svart hotellhverdag.

– Det er først og fremst takket være en driftsleder som allerede har god oversikt over og kunnskap om de tekniske anleggene ved hotellet, skryter Mathias Pedersen i energi- og miljørådgivningsselskapet Entro.

Selskapet overvåker energi- og vannforbruket til 8000 bygg i Norge, Sverige og Danmark.

– Energiforbruket går ikke ned av seg selv fordi et bygg står tomt. Vi store forskjeller mellom de byggene vi har i vår database. Det er fortsatt mye varme som står på i helt eller nesten tomme bygg, forteller Pedersen.

Kan ikke bare skru av alt

Ved Dr. Holms Hotel på Geilo står 124 hotellrom tomme og det er ingen hyttegjester i baren slik det pleier. Påsken er avlyst. Busslastene med koreanske turister kommer heller ikke til å fylle hotellrommene denne våren.

– Uten inntekter blir det naturlig nok enda viktigere for oss å redusere kostnadene til drift ned til et minimum, sier teknisk sjef ved hotellet, Stig Skeie.

De siste to ukene har han gått mange kilometer for å skru av lys og varmekabler og justere ned innetemperaturen til fem grader.

– Det viktigste tiltaket for å redusere energiforbruket har vært å tømme alle bassengene for vann og skru av alle pumper som er mulig å skru av, sier Skeie.

Hotellet har også valgt å stenge ned alle ventilasjonsanleggene, noe som ikke er helt uten risiko i et hotell hvor deler av bygningen er fra 1909.

– Vi kan ikke slå av absolutt alt, særlig ikke i den gamle delen av hotellet. Da kan det bli for mye fukt i bygget og det kan bli skader på tekniske anleggene den dagen vi skal starte opp igjen, forklarer Skeie.

Til vanlig er det fire personer som jobber med drift og vedlikehold ved hotellet. Nå er det bare hotelldirektøren og Stig selv som er på jobb.

– Heldigvis har jeg noen jeg kan spørre til råds. Hver uke deltar jeg på driftssamlinger i regi av Entro sammen med kolleger i Frydenbø Eiendom i Bergen. Det har vært helt nødvendig å ha noen å diskutere med nå for å være trygg på at det jeg gjør er forsvarlig, sier Skeie.

Passer på bygningene til du kommer tilbake

Ironisk nok ble det tradisjonsrike hotellet på Geilo bygget for å gi lungesyke muligheten til å puste inn frisk fjelluft. Nå er det hotellet selv som skal overleve en lungesykdom. For Skeie sin del betyr det å fortsette å gå fra rom til rom for å passe på at avløpene ikke blir tørre, «mosjonere» pumpene slik at de ikke setter seg fast og passe på at styringen fungerer slik at ventilasjonsanleggene slår seg på automatisk én gang om dagen.

Nå er håpet at hotellet kan åpne dørene igjen for norske turister som lengter til fjells før sommersesongen starter. I mellomtiden har Stig Skeie og hotelldirektøren god tid til å diskutere hvordan de kan bli enda flinkere til å holde kostnadene nede også når det er høysesong.

– Vi ser jo mulighetene nå for å etablere bedre rutiner for bestilling av rom i samme etasje og bedre styringssystemer som gjør det mulig for oss å skru ned temperaturen i rom som ikke er i bruk for eksempel, avslutter Skeie

Vil du vite mer?

Ønsker dere flere tall og fakta om energiforbruket i bygg eller Dr. Holms Hotel, ta kontakt med:

Mathias Pedersen, seksjonsleder ved Entros avdeling i Bergen, telefon 901 99 835
e-post: mathias.pedersen@entro.no

Stig Skeie, teknisk sjef, Dr. Holms Hotel, telefon 901 19 785
e-post: stig@drholms.no