22. oktober 09:00-16:00
23. oktober 09:00-13:00
Clarion Hotel Admiral,
Bergen
150 personer
kr. 5 415 eks. mva.

Entroseminaret

Bærekraftige bygg og byer

Hvordan skal vi utvikle bygg og byer slik at de blir mer bærekraftige når det aller meste allerede er bygget? Dét er samtaleemnet når noen av landets mest framoverlente eiendomsselskaper, start up- selskaper, studenter og forskere og offentlige myndigheter møtes i Bergen 22. - 23. oktober. Vårt mål er at Entroseminaret 2019 skal gi deg inspirasjon til å gjennomføre tiltak som bidrar til at din virksomhet blir mer bærekraftig og at du finner samarbeidspartnere som gjør tiltakene mulig.
Hvorfor Bergen?

Det er ikke tilfeldig at årets Entroseminar arrangeres i Bergen. Her finner du moderne arkitektur og smarte bygg side om side med den historiske trehusbebyggelsen byen er verdenskjent for. Vi i Entro ønsker nemlig å vise deg vei inn i framtiden, men også hva som er verdt å ta vare på. Bergen fikk dessuten tildelt Statens pris for bærekraftig byutvikling i 2019 og er kåret til Norges mest attraktive by.

Program

Dag 1
Samarbeid for bærekraft

Registrering og kaffe
Byråden for byutvikling i Bergen åpner Entroseminaret 2019

Byråd for byutvikling Rune Bakervik (Ap) åpner Entroseminaret 2019. Byråden har blant annet ansvaret for byutvikling, byggesaker og miljøpolitikk.

RESTART: 7 steg til en bærekraftig forretningsmodell

Er din forretningsmodell rustet for fremtiden? Forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen kommer til Entroseminaret for å fortelle hvordan du kan designe bærekraftige forretningsmodeller og tjene penger på sirkulær økonomi.

Legg aldri ut på langtur alene - slik finner du gode samarbeidspartnere

Skal vi klare å nå målet om 40% reduksjon av klimagassutslipp innen 2030 må vi både finne nye måter å samarbeide på og nye virksomheter å samarbeide med. Peter Heimstad skal fortelle hvordan du finner samarbeidspartnere du kan nå langt sammen med og hvordan får du samarbeidet til å fungere.

Pause
Eie eller leie – kan lys luft og vegger kjøpes som tjeneste?

Selvaag Eiendom har inngått samarbeid med en interiørarkitekt, et advokatfirma, en entreprenør og leverandører av tekniske anlegg for å finne ut om det er mulig å leie det du trenger i et bygg, framfor å eie det.

Lunsj
Kan teknologi bidra til å gjøre bygg mer bærekraftige?

I 2017 etablerte Statsbygg prosjektet Digibygg for å fremme bruken av digitalisering og smart-teknologi gjennom hele verdikjeden fra idé og plan til drift. Anne Fuglesang forteller om erfaringer de har gjort seg i byggeprosjekter, blant annet ved Høgskulen på Vestlandet og Bergen akuttsenter.

Proptech - bare buzz, eller et paradigmeskifte for eiendomsnæringen?

Anders Daniel Brekke i Proptech Innovation skal fortelle hvordan eiendomsteknologi kan bidra til at BAE-næringen blir mer bærekraftig, effektiv, brukervennlig og lønnsom.

Pause
Hvordan få en elektrisk framtid uten at sikringen går?

I Stavanger har Avinor planer om å etablere et mikronett med kraftproduksjon fra sol og vind, batterilagring og ladeløsninger for større fartøy som buss og fly. Prosjektet Elnett21 er et samarbeid mellom Avinor, Forus Næringspark, Stavangerregionen Havn og Lyse-selskapene Smartly og Lyse Elnett.

Smart teknologi trenger smarte mennesker

Jo mer avanserte tekniske anlegg, jo bedre, tenker du kanskje? Nei, slik er det ikke alltid, mener driftsekspertene i Entro. Uten å investere i kompetansen hos driftspersonalet, kan nemlig investeringen din i teknologi være bortkastet.

Praktisk informasjon om verkstedene og pause
Praktiske verksteder

Det hjelper imidlertid ikke bare å føle seg inspirert. Du trenger også konkrete råd og verktøy for å klare å gjennomføre. På Entroseminaret 2019 vil du derfor få muligheten til å delta på praktiske kurs og verksteder som hjelper deg å komme i gang selv:

  • Slik kommer du gang med et klimagassregnskap
  • Demo av Entro Ecopilot: Se hvordan innovativ teknologi kan gjøre ditt bygg smartere og mer bærekraftig
  • Befaring av de tekniske anleggene på Hotel Admiral
Middag

Vi inviterer deg til middag og litt kveldsunderholdning på Hotel Admiral. Middagen er inkludert i deltageravgiften.

Dag 2
Bærekraftig byutvikling

Dag 2 av Entroseminaret er viet temaet bærekraftig byutvikling. Vi har invitert virksomheter som er helt avgjørende for å få til bærekraftig byutvikling: kommunen, byplanleggere, boligbyggere, eiendomsutviklere, avfalls- og kraftselskaper.

Morgen"trim" og velkommen

Dagens tema er bærekraftig byutvikling og vi skal gjøre vårt for at også humøret i byen blir bra tidlig en onsdag morgen.

Slik skaper vi bedre byer

Hva gjør en by god å bo i? Rådgivningsselskapet Rambøll har spurt nesten 4000 nordmenn hva de synes, og hva de mener skal til for å gjøre byene våre enda bedre. Bergen ble nylig kåret til Norges mest attraktive by å bo i, men er bergenserne enige i det? Lene Berger Henriksen presenterer resultatene fra Bergen og sammenligner med resten av landet.

Bergen - Norges mest bærekraftige by

I juni ble Bergen tildelt Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling. Juryen mener Bergen har tatt modige og nytenkende grep for å styre byutviklingen på en bærekraftig måte. Åge Vallestad hos Byarktitekten kommer til Entroseminaret for å fortelle hvordan Bergen kommune bruker arkitektur for å nå viktige samfunnsmål.

Pause
Trenezia- en utslippsfri, bærekraftig bydel bygget i tre

Bergen og omegn boligbyggelag (BOB) er godt i gang transformasjonen av Damsgårdssundet fra industri og skipsfart til en moderne bydel med 1000 boliger. . Ole H. Kleppe skal fortelle hvilke erfaringer BOB gjorde seg og hva de tar med seg videre når de skal i gang med «Trenezia»- en utslippsfri, karbonnøytral og bærekraftig bydel bygget i tre i Bergen sentrum.

100 % elektrisk?

Elektrifisering er et av de viktigste virkemidlene for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, og energi en essensiell brikke i puslespillet når framtidens bærekraftige byer og bygg skal formes. Maria Bos skal fortelle hvordan et selskap som BKK kan bidra til å skape mer bærekraftige byer.

Pause
Hvordan skape mer verdi ut av mindre avfall?

Jo mer vi kjøper, jo mer avfall blir det. Når flere og flere flytter til byene blir det stadig mer utfordrende å håndtere avfallet på en effektiv måte. Løsningen er å kaste mindre og gjenvinne mer, men hvordan? Det skal leder for gjenvinningstjenester i BIR, Linn Cecilie Moholt, snakke om.

Marineholmen og Solheimsviken - fra verft til innovasjonsdistrikt

GC. Rieber Eiendom jobber etter prinsippet «»naturressurser skal overlates til våre etterkommere i minst like god forfatning som da vi overtok». Tor Instanes forteller hvordan de gjør dette prinsippet om til praksis i utviklingen av innovasjonsdistriktet Marineholmen og Solheimsviken.

Pause
En samtale om byen Bergen

Vi spør dagens foredragsholdere: Hvis du kunne bestemme, hva er de tre viktigste grepene du ville gjort for å sikre en bærekraftig utvikling av byen Bergen? Du som tilhører kan komme med innspill og delta i samtalen underveis.

Lunsj

Vi avslutter dagen med lunsj på Hotel Admiral og ønsker alle foredragsholdere og deltagere vel hjem kl 1400.

Foredragsholdere

Rune Bakervik

Rune Bakervik
Byråd for butvikling, Bergen kommune

Rune Bakervik er byråd for byutvikling i Bergen. Han var tidligere gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret og var politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet fra 2009- 2014. Bakervik har hovedfag i sosiologi fra Universitetet i Bergen og har også flere fag fra Norges Handelshøyskole.

Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen

Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen
Norges Handelshøyskole

Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen er forskere og professor II ved NHH i Bergen. Sammen har de reist verden rundt for å bistå virksomheter med å bli mer bærekraftige. Erfaringene fra forskning og praksis kan du lese mer om i boka RESTART som kom ut i 2017.

Peter Heimstad

Peter Heimstad
Daglig leder i bGreen

Peter Heimstad er utdannet markedsfører med spesialisering innen bedriftsutvikling. De siste 8 årene har han jobbet som prosjektutvikler i Naturvernforbundet, blant annet med prosjektene Oljefri og Energismart.

Magnus Skallerud

Magnus Skallerud
Utviklingsdirektør i Selvaag Eiendom

Magnus Skallerud er utdannet sivilingeniør i bygg og miljøteknikk fra NTNU. Magnus har et brennende engasjement for bærekraft og er en av Entros «lekekamerater» fra innovasjonsprosessen Byggfloken.

Anne Fuglesang

Anne Fuglesang
Prosjektleder i Digibygg i Statsbygg

Anne Fuglesang er prosjektleder for prosjektet DigiBygg i Statsbygg. Hun har en mastergrad i Eiendomsutvikling og – forvaltning fra NTNU og skrev masteroppgaven sin om hvordan BIM-modeller kan brukes i forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av eiendom.

Anders Daniel Brekke

Anders Daniel Brekke
Proptech Innovation

Anders Daniel Brekke har sin faglige bakgrunn fra økonomi og har lang erfaring med entreprenørskap i USA, Danmark og Norge. Anders har vært sentral i etableringen av eiendomsteknologi-klyngen Proptech Innovation. Han brenner for teknologi og hvordan den kan bidra til å gjøre bygg og byer bedre.

Ingvald Erga

Ingvald Erga
fagansvarlig for ytre miljø, Stavanger lufthavn

Ingvald Erga er fagansvarlig for ytre miljø ved Stavanger Lufthavn. Arbeidsoppgavene hans spenner vidt – fra å jobbe med å bevare sjeldne orkideer og honningproduksjon til energiprosjekter, klimaregnskap og miljøsertifisering, flystøy, miljøovervåking og utslippstillatelser.

Håvard Moster

Håvard Moster
Energi- og miljørådgiver i Entro

Håvard Moster er kommersiell leder i Entro og energi- og miljørådgiver ved Entros avdeling i Bergen. Håvard har lang erfaring med endringsledelse i både bygg- og anleggs- og eiendomsnæringen og i oljesektoren.

Lene Berger Henriksen

Lene Berger Henriksen
Byplanlegger i Rambøll Bergen

Lene Berger Henriksen jobber som byplanlegger i Rambøll i Bergen og er prosjektleder for flere store byutviklingsprosjekter. Lene har en mastergrad i økonomisk geografi, regional utvikling og byplanlegging fra Universitetet i Bergen.

Åge Vallestad

Åge Vallestad
Byarkitekt, Bergen kommune

Åge Vallestad er utdannet sivilarkitekt fra fra Architectural Association i London og har praktisert både i Storbritannia og i Norge. De siste årene har han jobbet blant annet med byggesaksbehandling i Bergen kommune. Hos byarkitekten har han blant annet jobbet med arkitektkonkurransen for Torget og Bryggen i Bergen, arkitekturstrategien for Bergen kommune og er rådgiver for etat for utbygging.

Ole Herbrand Kleppe

Ole Herbrand Kleppe
Konserndirektør BOB Eiendomsutvikling

Ole H. Kleppe har 20 års erfaring innen by- og områdeutvikling. Siden 2005 har han hatt ansvaret for utviklingen av Damsgårdssundet – morgendagens bydel – i Bergen.

Maria Bos

Maria Bos
Leder for strategi og bærekraft i BKK

Maria Bos er har en mastergrad fra NHH, og er ansatt som leder for strategi og bærekraft i BKK. Hun har tidligere jobbet med innovasjon og utvikling i BKK og DNB, og sitter også i flere styrer i BKK-konsernet.

Eva Skjold

Eva Skjold
Kommunikasjonssjef i BIR

Eva Skjold er kommunikasjonssjef i Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR). Skjold har bred bakgrunn fra IT og logistikk- og servicevirksomheter og jobber i skjæringspunktet mellom forretningsutvikling, innovasjon og tjenesteutvikling i BIR.

Tor Instanes

Tor Instanes
Administrerende direktør i GC Rieber Eiendom AS

Siviløkonom og Excecutive MBA i strategisk ledelse fra NHH. Han ble ansatt i GC Rieber Eiendom i 2002 og har hatt rollen som administrerende direktør siden 2013. Instanes har flere styreverv internt og er styreleder i Kingsbay AS (eid av Klima- og miljødepartementet).