5 råd til drift av tomme bygg

Tomt bygg? Slik får du ned kostnadene

I tomme bygg eller bygg hvor det er svært få personer til stede, kan justering av de tekniske anleggene redusere kostnadene til energi- og vannforbruk betydelig. Energi- og miljørådgiver i Entro, Patrik Hjertkvist har følgende råd til eiendoms- og forvaltningselskaper som ønsker å holde kostnadene nede i disse krisetider:

Råd 1: Få oversikt over hvor mange som er i bygget

Det første du bør gjøre er å få oversikt over hvor mange som er i bygget på en vanlig arbeidsdag og hvilke smitteverntiltak dine kunder eller brukere har satt i verk.

I enkelte bygg er det veldig få personer i bygget og ingen som bruker møterommene. I andre bygg er det fortsatt en del mennesker på jobb, men disse er kanskje pålagt å sitte mer spredt. Er det butikker i bygget, kan det være at de har strammet inn åpningstidene sine og ikke har behov for varme eller ventilasjon like mange timer i døgnet.

– Får du oversikt over hvilke tiltak brukerne har bygget har gjort for å begrense smittefare og spredning av koronaviruset, får du samtidig oversikt over hvilke behov du fortsatt må ivareta og hvilke tekniske anlegg du kan justere driften på, påpeker energi- og miljørådgiver Patrik Hjertkvist i rådgivingsselskapet Entro.

Råd 2: Vurder om du kan gå over til feriedrift

I de fleste næringsbygg er smitte via ventilasjonsanlegget lite sannsynlig. Er det fortsatt personer på jobb og full aktivitet i bygget skal du fortsatt la ventilasjonsanlegget gå som vanlig

Er bygget helt tomt kan du vurdere om du skal slå av ventilasjonsanlegget helt. Du må imidlertid vurdere om dette er forsvarlig i ditt bygg.

Er bygget lite i bruk, kan du redusere hastigheten på viftene i ventilasjonsanlegget. I de fleste bygninger kan du uansett justere driftstidene og senke innetemperaturen i lokaler der det ikke er noen til stede.

– Hør med dine leietakere og kunder først hvilken drift de forventer å ha i tiden framover og informer dem om de endringene du gjør, understreker Hjertkvist.

Råd 3: Fang energityver og finn lekkasjer

Hvis du kan, gå befaring på bygget.  Se om det står unødvendig mye lys på. Sjekk om det er teknisk utstyr, slik som PC-skjermer og prosjektorer, som står i standby og som heller kan slås helt av for å ikke trekke strøm. Gå inn på alle toaletter og garderober og hør om det renner eller drypper.

– Nå er tiden inne for å fikse, reparere og slå av unødvendig utstyr. En kran som står og drypper eller en flottør som har hengt seg opp kan komme til å koste dyrt hvis dersom dette ikke blir utbedret nå, understreker Hjertkvist.

Råd 4: Følg nøye med på energi- og vannforbruket

I bygg med avanserte tekniske anlegg skjer det ofte avvik. Nå er det viktigere enn noen gang å følge nøye med i energi- og miljøoppfølgingssystemet (EOS).

– Leietakerne dine vil være ekstra takknemlige for at du avdekker og utbedrer avvik raskt nå som også de er presset økonomisk, sier Hjertkvist.

Råd 5: Gå i dialog med avfallsselskapet

I bygg hvor kantinen er stengt og ellers har lavere aktivitet enn vanlig, vil mengden avfall gå betydelig ned. Dermed er det  ikke behov for å hente avfallet like ofte. Hør mer avfallsselskapet om det er mulig å gå over til en avtale hvor du ringer når det er behov for å hente avfall. En annen mulighet er å avtale lavere hentefrekvens for det avfallet dere vanligvis har mest av.

Patrik Hjertkvist
Patrik Hjertkvist er energi- og miljørådgiver i Entro. Sammen med kolleger i avdelingene for teknisk rådgivning i Oslo, Trondheim og Bergen bistår han i disse dager kundene våre med å justere driften etter forholdene. – Enkelte bygg står helt tomme, mens andre er i full drift, så vi må tilpasse driften etter forholdene, understreker han.

Les også:

 

Hva gjør jeg hvis leietakeren krever lavere husleie?

Bransjeorganisasjonen Norsk Eiendom har publisert svar på spørsmål mange eiendomsvirksomheter sitter med i disse dager. Hva du skal gjøre dersom entreprenøren ikke klarer å holde framdriften i byggearbeider, hva svarer du dersom butikken i bygget ditt krever lavere husleie og hva skjer med fellesutgiftene når kostnadene til renhold går opp? Dette får du svar på her:

Norsk Eiendom med corona-informasjon (åpnes i ny fane)