Lyset står på i kontorbygg

Skru av og spar penger

Enkelte virksomheter er hardere rammet enn koronakrisen enn andre. Fredag i forrige uke varslet regjeringen en støtteordning som innebærer at staten vil dekke en andel av de faste kostnadene til bedrifter som lider økonomisk som følge av de strenge smitteverntiltakene.

Men, selv ikke de bedriftene staten har pålagt å stenge under koronakrisen, vil få dekket alle faste utgifter slik som strøm, renovasjon, vann og avløp, skriver NRK i dag (Artikkelen åpnes i en ny fane)

Det er nå det lønner seg å være god i energieffektiv drift

– Vi ser stor forskjell på energi- og vannforbruket hos de av våre kunder som til vanlig jobber systematisk med drift og vedlikehold og som følger nøye med på sitt eget energi- og vannforbruk i Entro Optima, sier Tindeland.

De «beste i klassen» blant Entros kunder har klart å redusere energiforbruket sitt med så mye som 70% siden 13. mars. Én av dem er Dr. Holms Hotel på Geilo der 124 hotellrom nå står tomme.

– Uten inntekter blir det naturlig nok enda viktigere for oss å redusere kostnadene til drift ned til et minimum, sier teknisk sjef ved hotellet, Stig Skeie.

De siste ukene har han gått fra rom til rom for å skru av varmekabler på alle bad og justere temperaturen helt ned til fem grader i de rommene hvor det ikke fare for at vannrørene fryser.

– Det viktigste tiltaket for å redusere energiforbruket har vært å tømme alle bassengene for vann og skru av alle pumper som er mulig å skru av, sier Skeie.

Det må være forsvarlig å skru av

De siste tre ukene har Entros rådgivere bistått et hundretalls driftsteknikere med å justere de tekniske anleggene, enten over telefon eller i videomøter.

– Av og til holder det for driftspersonalet å ha noen å sparre med som kjenner bygget og de tekniske anleggene godt. Sammen vurderer vi hva som er forsvarlig drift nå, understreker Tindeland.

Stig Skeie ved Dr. Holms Hotel er glad for at han har hatt noen å diskutere med nå som han er alene i driftsavdelingen.

–Hver uke deltar jeg på driftssamlinger i regi av Entro sammen med kollegaer i Frydenbø Eiendom i Bergen. Det har vært helt nødvendig å ha noen å diskutere med nå for å være trygg på at det jeg gjør er forsvarlig, sier Skeie.

Opplæring i Entro Optima

En del av Entros kunder har også tatt kontakt for å få hjelp til å analysere energi- og vannforbruket i Entro Optima.

– Det er nok en del driftsteknikere der ute som ikke bruker Entro Optima så ofte. I slik tilfeller tilbyr vi å lage instruksjonsvideoer som kan hjelpe dem til å holde bedre oversikt over energiforbruket fra hjemmekontoret, forteller Svendsen.

I tillegg er Entro i gang med å utarbeide et tilbud om digitale driftssamlinger i kombinasjon med undervisning og oppgaver du kan gjennomføre på nett mellom driftssamlingene.

Ønsker din virksomhet å diskutere mulighetene for digital opplæring av driftspersonalet? Ta kontakt med Solveig Irgens ved Entros avdelingskontor i Oslo

Les også: