Entroseminaret 2019: Bærekraftige bygg og byer

Det var ikke tilfeldig at årets Entroseminar ble arrangert i Bergen. Her finner du moderne arkitektur og smarte bygg side om side med den historiske trehusbebyggelsen byen er verdenskjent for. Bergen fikk dessuten tildelt Statens pris for bærekraftig byutvikling i 2019 og er kåret til Norges mest attraktive by.

Samarbeid må til for å stoppe klimaendringene

Ingen har nok kreativitet, kunnskap, kapital eller handlekraft til å stoppe klimaendringene alene. Samarbeid mellom ulike mellom offentlige myndigheter, privat næringsliv og forsknings- og utviklingsmiljøer må til dersom vi skal nå målene i Parisavtalen.

Byråd for byutvikling i Bergen, Rune Bakervik (Ap) åpnet Entroseminaret 2019: Bærekraftige bygg og byer. Foto: Milena Nowak

 

Foredrag dag 1 – 22. oktober: Samarbeid for bærekraft

RESTART: 7 steg til en bærekraftig forretningsmodell
Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, Norges Handelshøyskole

Er din forretningsmodell rustet for fremtiden? Forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen holdt foredrag om hvordan du kan designe bærekraftige forretningsmodeller og tjene penger på sirkulær økonomi.

Last ned presentasjonen her (PDF, åpnes i nytt vindu)

Legg aldri ut på langtur alene – slik finner du gode samarbeidspartnere
Hilde Holdhus, styreleder i bGreen og daglig leder i bGreen Peter Heimstad

Skal vi klare å nå målet om 40% reduksjon av klimagassutslipp innen 2030 må vi både finne nye måter å samarbeide på og nye virksomheter å samarbeide med. Peter Heimstad skal fortelle hvordan du finner samarbeidspartnere du kan nå langt sammen med og hvordan får du samarbeidet til å fungere.

Se presentasjonen her (PDF, åpnes i nytt vindu)

Eie eller leie – kan lys, luft og vegger kjøpes som en tjeneste?
Magnus Skallerud, utviklingsdirektør i Selvaag Eiendom

Selvaag Eiendom har inngått samarbeid med en interiørarkitekt, et advokatfirma, en entreprenør og leverandører av tekniske anlegg for å finne ut om det er mulig å leie det du trenger i et bygg, framfor å eie det.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Kan teknologi bidra til å gjøre bygg mer bærekraftige?
Anne Fuglesang, prosjektleder i Digibygg i Statsbygg

I 2017 etablerte Statsbygg prosjektet Digibygg for å fremme bruken av digitalisering og smart-teknologi gjennom hele verdikjeden fra idé og plan til drift. Anne Fuglesang forteller om erfaringer de har gjort seg i byggeprosjekter, blant annet ved Høgskulen på Vestlandet og Bergen akuttsenter.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Proptech – bare buzz, eller et paradigmeskifte for eiendomsnæringen?
Anders Daniel Brekke, Proptech Innovation

Anders Daniel Brekke i Proptech Innovation skal fortelle hvordan eiendomsteknologi kan bidra til at BAE-næringen blir mer bærekraftig, effektiv, brukervennlig og lønnsom.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Hvordan få en elektrisk framtid uten at sikringen går?
Ingvald Erga, fagansvarlig for ytre miljø, Stavanger lufthavn

I Stavanger har Avinor planer om å etablere et mikronett med kraftproduksjon fra sol og vind, batterilagring og ladeløsninger for større fartøy som buss og fly. Prosjektet Elnett21 er et samarbeid mellom Avinor, Forus Næringspark, Stavangerregionen Havn og Lyse-selskapene Smartly og Lyse Elnett.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Smart teknologi trenger smarte mennesker
Håvard Moster, Energi- og miljørådgiver i Entro

Jo mer avanserte tekniske anlegg, jo bedre, tenker du kanskje? Nei, slik er det ikke alltid. Uten å investere i kompetansen hos driftspersonalet, kan nemlig investeringen din i teknologi være bortkastet, mener energi- og miljørådgiver i Entro, Håvard Moster.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

På programmet under årets Entroseminar stod både inspirerende foredrag, praktiske verksteder og godt med pauser slik at deltagerne kunne slå av en prat med mulige samarbeidspartnere. Foto: Milena Nowak

Foredrag dag 2 – 23. oktober: Bærekraftig byutvikling

 

Slik skaper vi bedre byer
Lene Berger Henriksen, Byplanlegger i Rambøll Bergen

Hva gjør en by god å bo i? Rådgivningsselskapet Rambøll har spurt nesten 4000 nordmenn hva de synes, og hva de mener skal til for å gjøre byene våre enda bedre. Bergen ble nylig kåret til Norges mest attraktive by å bo i, men er bergenserne enige i det? Lene Berger Henriksen presenterer resultatene fra Bergen og sammenligner med resten av landet.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Bergen – Norges mest bærekraftige by
Åge Vallestad, spesialrådgiver hos Byarkitekten i Bergen kommune

I juni ble Bergen tildelt Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling. Juryen mener Bergen har tatt modige og nytenkende grep for å styre byutviklingen på en bærekraftig måte. Åge Vallestad hos Byarktitekten holdt foredrag under Entroseminaret om hvordan Bergen kommune bruker arkitektur for å nå viktige samfunnsmål.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Trenezia- en utslippsfri, bærekraftig bydel bygget i tre
Ole Herbrand Kleppe, Konserndirektør BOB Eiendomsutvikling

Bergen og omegn boligbyggelag (BOB) er godt i gang transformasjonen av Damsgårdssundet fra industri og skipsfart til en moderne bydel med 1000 boliger. . Ole H. Kleppe skal fortelle hvilke erfaringer BOB gjorde seg og hva de tar med seg videre når de skal i gang med «Trenezia»- en utslippsfri, karbonnøytral og bærekraftig bydel bygget i tre i Bergen sentrum.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

100 % elektrisk?
Maria Bos, Leder for strategi og bærekraft i BKK

Elektrifisering er et av de viktigste virkemidlene for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, og energi en essensiell brikke i puslespillet når framtidens bærekraftige byer og bygg skal formes. Maria Bos skal holdt foredrag om hvordan et selskap som BKK kan bidra til å skape mer bærekraftige byer.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

BIR – mer enn bare boss?
Eva Skjold, kommunikasjonssjef i Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR)

Jo mer vi kjøper, jo mer avfall blir det. Når flere og flere flytter til byene blir det stadig mer utfordrende å håndtere avfallet på en effektiv måte. Bossnettet er ett av prosjektene BIR jobber med for å klare å gjenvinne mer avfall og dessuten gjøre avfallstransporten i Bergen utslippsfri.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

 

Marineholmen og Solheimsviken – fra verft til innovasjonsdistrikt
Administrerende direktør i GC Rieber Eiendom AS

GC. Rieber Eiendom jobber etter prinsippet «»naturressurser skal overlates til våre etterkommere i minst like god forfatning som da vi overtok». Tor Instanes fortalte hvordan de gjør dette prinsippet om til praksis i utviklingen av innovasjonsdistriktet Marineholmen og Solheimsviken.

Se presentasjonen her(PDF, åpnes i nytt vindu)

Entroseminaret ble avsluttet med en samtale om byen Bergen hvor Entros avdelingsleder i Bergen, Sofie Osbeck, spurte dagens foredragsholdere: Hvis du kunne bestemme, hva er de tre viktigste grepene du ville gjort for å sikre en bærekraftig utvikling av byen Bergen? F.v. Terje Strøm, BIR Nett, Maria Bos, BKK, Åge Vallestad, Byarkitekten, Sofie Osbeck, Entro, Tor Instanes, G C Rieber Eiendom, Lene Berger Henriksen, Rambøll Bergen Foto: Milena Nowak