Vi har blitt en del av laget til RBK!

Dato March 29th, 2023
Som Rosenborg ballklubb sin nye samarbeidspartner på bærekraft, skal vi gjennom prosjektet «Grønn stadion» gjøre Lerkendal til en av de mest bærekraftige i Europa.

Vi har blitt en del av laget til RBK!

Som Rosenborg ballklubb sin nye samarbeidspartner på bærekraft, skal vi gjennom prosjektet «Grønn stadion» gjøre Lerkendal til en av de mest bærekraftige i Europa.

Bærekraftengasjementet har truffet fotballklubbene. Nå konkurreres det om å ha det mest bærekraftige stadionet, og Rosenborg er allerede godt i gang.

- Vi skal hjelpe dem med å realisere deres eksisterende bærekraftsstrategi, forteller Entros Vibeke Askeland, prosjektleder for «Grønn stadion».

Energi- og miljørådgiver, Vibeke Askeland

Hovedpunktene i prosjektet er å bygge opp under målene satt i FNs pilotprosjekt «Fotball for målene».

Les også: Dette innebærer en energikartlegging

Fokuset vil ligge på målet om å redusere energiforbruket og tilhørende energikostnader for Lerkendal Stadion, og over tid sørge for en grønn og energiriktig oppgradering av Lerkendal Stadion.

Driftsoptimalisering for å ruste Lerkendal for fremtiden

Lerkendal stadion er over 20 år gammelt. Det har blitt gjort få oppgraderinger siden bygget stod nytt, selv om noe av bruken har endret seg. Det finnes med andre ord et stort potensial til å bli mer bærekraftig, noe klubben også er helt ærlige om.

Nå er alle parter motiverte for arbeidet som er satt i gang.

- Vi er kommet godt i gang, og gleder oss til fortsettelsen! Rosenborg er veldig engasjerte, og vi gleder oss til å se resultater, forteller Vibeke.

Fikk du med deg denne? Slik energieffektiviserer vi retail-bransjen

Hun forklarer prosessen i tre faser:

  1. I første omgang er prosjektet planlagt for 3-4 år. Første fase går til å kartlegge hva som allerede finnes på stadion, for å finne ut av hva som finnes av teknologi, hvilke behov som er knyttet til stadion, hva tilstanden på stadion er, hva som er gjort nylig og hva som er planlagt å gjøre fremover. 

  2. I fase 2 er det tid for å legge en plan for det videre arbeidet, samtidig som vi gjennomfører driftsoptimalisering av det som allerede finnes på stadion.

  3. Mens bygget optimaliseres bygger vi opp en prioritert tiltaksliste, hvor alle tiltakene får en kost/nytte-vurdering med mål om å redusere energiforbruket og ruste stadion for fremtiden.

Prioritert tiltaksliste

Tiltakslisten vil inkludere alt fra byggeteknisk oppgradering til oppgradering av tekniske anlegg, som i etterkant gjennomføres i prioritert rekkefølge. Dette gjøres med Entro som totalleverandør.

Eksempler på tiltak som skal vurderes er: 

  1. Oppgradering av RBK sin backup generator: På grunn av Uefas reglement, er RBK nødt til å gjøre backup generator på hver eneste kamp. Denne kjøres i dag på diesel.

  2. Bytte av lys: Lysene på stadion er i dag hallogen, noe som verken er energieffektivt eller praktisk, ettersom disse ikke lenger er til salgs i Norge fra August 2023. Disse må byttes.  

  3. Kildesortering: Etter endt kamp, er det store mengder søppel som ligger igjen på stadion. Dette samles og kastes deretter i en felles kontainer. Målet er å få på plass et ordentlig system for kildesortering.

Økt bærekraftsengasjement

Fotball er en sport som engasjerer mange, ikke bare i Trondheim, men i resten av verden. Selv håper Vibeke at bærekraftsengasjementet til RBK vil inspirere både andre klubber og fotball-supportere fremover.

Les også: Energieffektivisering: Nødvendig for å nå bærekraftsmålene

- Det er flott at en klubb med så stor innflytelse setter seg bærekraftsmål som kan engasjere flere, avslutter Vibeke.

Er du klar for å komme i gang med bærekraftsarbeidet?

Entro står klare for å hjelpe alle som er motiverte til å energieffektivisere sine bygg, slik at vi sammen kan nå bærekraftsmålene frem mot 2030. Ta kontakt med en av våre spesialister i dag.

Hold deg oppdatert! Følg oss gjerne på Linkedin, eller meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Kontakt oss