Veien til et bærekraftig bygg

Dato October 11th, 2022
Bygg- og eiendomssektoren skal gjennom et taktskifte for å skape bærekraftige bygg. Hva som skal til for å få til nettopp det, er utgangspunktet for alle tjenesteområdene til Entro.

Veien til et bærekraftig bygg

Bygg- og eiendomssektoren skal gjennom et taktskifte for å skape bærekraftige bygg. Hva som skal til for å få til nettopp det, er utgangspunktet for alle tjenesteområdene til Entro.

Med nye krav fra alle kanter, med Taksonomien i spissen, er det ikke lenger et alternativ å ligge på latsiden av bærekraftsarbeidet. Enten har du et bærekraftig bygg eller ikke – og hvis ikke må du endre på dette for å kunne tilfredsstille nye lånekrav fra banker, investorer og forsikringsselskap.

Les også: Setter fart på det grønne skiftet med bærekraftig pilotprosjekt

Men det er fremdeles kun et fåtalls bygg som i dag oppfyller disse kravene. I dag står bygninger for omtrent 40 % av energikonsumet og omtrent 36 % av karbonutslippene i EUs medlemsland.

VP Development & Innovation i Entro, Sofi Hildonen.

– Vi sørger for at kundene våre har bærekraftige bygg som oppfyller kravene fra taksonomien gjennom kartlegging, analyse, gjennomføring, rapportering og oppfølging. Å jobbe med energieffektivisering er noe av det viktigste vi kan gjøre for å nå klimamålene i 2030, forteller VP Development & Innovation i Entro, Sofi Hildonen.

Les også: Norske virksomheter har mye å spare på energieffektivisering

Effektivitet, engasjement og ny teknologi baner vei for bærekraftige bygg

Fordi prosessen med å få et bærekraftig bygg kan være preget av høye eller uforutsette utgifter, krav fra leietakere og generell mangel på oversikt, er det ifølge Sofi utrolig viktig med tilgang på riktig kompetanse – i tillegg til effektive prosesser, engasjement og ny teknologi.

– Med utgangspunkt i stiene som allerede finnes hos våre kunder, skaper vi nye motorveier for energieffektivisering. Det handler om å få til et godt samarbeid på tvers av driften, kommunisere godt med stakeholders og ikke minst sette seg hårete mål, sier Sofi.

I denne prosessen er det viktig å: 

  • Kartlegge bedriften og sørge for at kunden får på plass en aksjonsplan.

  • Skape et godt samarbeid med rom for innovasjon, i samspill med teknologi.

  • Følge godt med på selskapets KPI-er.

– Med dette på plass har hvert eneste bygg og bedrift gode forutsetninger for å lykkes med operasjonalisering av taksonomien, sier Sofi.

Les også: Borettslag og sameier kan spare enorme summer på klimatiltak

På tide å kartlegge miljøtiltak for norske bedrifter

Med Regjeringens nye strømstøtteordning, vil det bare bli større incentiver for å gjennomføre miljøtiltak fremover. Entro oppfordrer derfor alle bedrifter til å begynne kartleggingen rundt dette, og forberede en eventuell søknadsrunde.

– Det første tiltaket med energitilskuddsordningen vil gjelde for alle bedrifter som har strømutgifter på 3 % eller mer av omsetningen i første halvår av 2022, uavhengig om det er et eiendomsselskap eller en leietaker. Om din bedrift kvalifiserer til dette, er det bare å sette i gang, oppfordrer Sofi.

Med dagens energikrise i EU, har ENØK en sentral rolle for å lykkes med og gjøre EU uavhengig av russisk gass. Her vil spesielt energitilskuddsordningen være et godt virkemiddel for bedrifter som både ønsker og trenger å gjøre noe med energikostnadene ved å ta ned energiforbruket.

Innenfor lanseringen av ordningen oppfordrer vi alle til å:

  1. Ha orden på tiltakslister, kartleggingsrapporter og investeringsmuligheter med tanke på Enova.

  2. Lage klare prioriteringer på hva du ønsker å investere i først.

  3. Sørge for å ha kontakt med erfarne energirådgivere hvis du trenger støtte på punkt 1 eller 2.

Entro hjelper deg med ditt bærekraftige bygg

Erfarne rådgivere og fagpersoner kan utgjøre en stor forskjell i prosessen for å få et mer bærekraftig bygg.

Vi hjelper deg gjerne, slik at ditt prosjekt blir vellykket!

Du kan også kontakte en våre andre rådgivere her.

Følg oss gjerne på Linkedin, og meld deg på vårt nyhetsbrev her for å holde deg oppdatert på nyheter innen energi og bærekraft.

Kontakt oss