Derfor er solceller en smart og bærekraftig investering

Dato October 20th, 2022
Ved bruk av solceller kan byggeiere enkelt redusere strømutgiftene sine. I tillegg er det et svært effektivt energitiltak både når det gjelder økonomi og plassutnyttelse.

Derfor er solceller en smart og bærekraftig investering

Ved bruk av solceller kan byggeiere enkelt redusere strømutgiftene sine. I tillegg er det et svært effektivt energitiltak både når det gjelder økonomi og plassutnyttelse.

Vår energi- og miljørådgiver, Simon Thunestvedt, har lang erfaring med implementering av solceller for kundene sine, og kan fortelle at fordelene er mange.

– Det er en grønn løsning som er billig, effektiv og enkel å gjennomføre, sier han.

Solceller bidrar til grønn omstilling og reduserer strømutgifter

Solceller kan spare deg for strømutgifter, og hjelper med omstilling til mer grønn og klimavennlig drift av et bygg. Les om flere fordeler her:

Fornybar energikilde som er plassbesparende

Solceller kan plasseres på arealer som allerede er tatt i bruk, og krever derfor ikke utbygging på uberørte områder. Derfor er det en energikilde som ikke trenger å oppleves som invaderende på uberørte naturområder.

På grunn av dette er solceller annerledes enn mange andre fornybare energikilder, som kan kreve større inngrep i naturen. Med solceller kan du dermed på en enkel og rimelig måte benytte ubrukt areal til å omstille til mer klimavennlig drift.

«No-brainer» for ubrukt areal og flater i bygget ditt

For byggeiere og bedrifter som har store, ubrukte flater på for eksempel tak, er det en enkel løsning å omgjøre tomme områder til noe mer nyttig. Slik kan bedrifter redusere utgifter til kjøpt strøm betraktelig.

– For våre kunder som ofte har store flate tak kan vi nesten si at det er en «no-brainer» å skaffe seg solceller. Nå er også nedbetalingstiden for installasjonen av solceller kortere enn noensinne, og gevinsten for investeringen er dermed høy, konstaterer Thunestvedt.

Fordeler med solceller for bedriftsbygg:

 • Produserer grønn strøm

 • Senker Co2-utslipp

 • Senker strømregningene

 • Øker verdien på bygget

Vil du lese mer? Se vår artikkel: «Vet du om du har en god kraftavtale?»

Kombiner solceller med batterier for å flate ut effekttopper

Simon Thunestvedt forteller at det er en smart investering å også benytte batterier i kombinasjon med solceller. Med batterier kan bygg lagre overskuddsstrøm fra solcelleanlegg. Dette er et effektivt tiltak for å slippe å betale like mye for nettleie og avgifter, og kutte effekttoppene på nettleien.

– Med batterier er det også mulig å lade rimeligere strøm om natten, som deretter kan brukes på dagtid, forteller Thunestvedt.

Byggeiere kan tjene på å holde frekvensen i nettet stabil

Han understreker at det kan være mye penger å spare på å investere i batterier:

– Med batterier kan man komme inn på et nytt og spennende marked for frekvensstabilisering av nettet. Bygg med batterilagring kan få betalt for å holde frekvensen i strømnettet stabil. Her er det mye penger å både tjene og spare, konstaterer Thunestvedt.

Stort potensiale i solenergi i Norge

For å understreke lønnsomheten i å investere i batterier og solceller, viser Thunestvedt til tall fra Multiconsult:

– Solceller på tak kan i teorien produsere nok kraft til å løse kraftkrisen på Sør- og Østlandet ifølge nye tall fra Multiconsult. Det totale potensialet for strømproduksjon på bygg er 60tWh – seks ganger høyere enn det regjeringen har som mål å spare inn, forteller Thunestvedt.

Selg overskuddstrøm til kraftleverandør og nabobygg

Reguleringsmyndigheten for Energi (RME) har sendt ut høring om endring i forskrift om kontroll av nettvirksomhet og avregningsforskriften, på vegne av Olje og Energidepartementet.

Denne endringen i forskriften innebærer at næringsbygg og sameier kan fordele overskuddsstrøm internt mellom flere bygg på eiendommene sine. Dette kan man gjøre uten å betale nettleie og avgifter på egenprodusert strøm.

Foreløpig er ikke endringen vedtatt, men Simon Thunestvedt er positiv til at dette er en forskriftendring som vil gå gjennom.

Dette vil føre til enda større fortjeneste om byggeiere velger å satse på egenproduksjon av strøm. Muligheten til å fordele strøm ut til nærliggende bygg er mer også en mer bærekraftig håndtering av overskuddsstrøm.

Slik kommer du i gang med solceller

Entro hjelper kunder fra A til Å i prosessen med å anskaffe og ta i bruk solceller.

– Vi tar oss blant annet av å analysere bygget og energiforbruket for å finne ut om det passer til solproduksjon, slik at du er sikker på at du vil tjene på investeringen. Etter at den første kartleggingen er gjort, gjennomfører vi selve prosjektet og overleverer et nøkkelferdig solcelleanlegg, forteller Thunestvedt.

Solcelleanalyse fra Entro til ditt solcelleprosjekt

Før selve installasjonen og bruken av solcelleanlegget, må det gjennomføres en kartlegging for å få best mulig resultat av prosjektet. Entro utfører derfor en solcelleanalyse, slik prosjektet kan gjennomføres på en effektiv og god måte.

Dette innebærer en solcelleanalyse fra Entro:

 • Beregning av sol-produksjon på fremtidig og nåværende bygg

 • Sammenligne bygg for å se hvilke bygg i porteføljen man bør installere solceller på først

 • Estimering av produksjon fra solenergi på bygg

 • Estimering av pris, og utarbeiding av detaljert nedbetalingsplan basert på markedspriser

 • Løsningsanbefaling for lokal solproduksjon og energilagring

Få hjelp med solcellesatsning: Prosjektledelse fra Entro

Etter at den første analysen er gjort kan solcelleprosjektet settes i gang. Entro hjelper deg også med å gjennomføre selve prosjektet, og tilbyr prosjektledelse fra rådgivere med kompetanse på feltet.

Det betyr at du får hjelp med å håndtere blant annet anbud fra leverandører, rapportering og krav til dokumentasjon.

– Entro avlaster under hele prosessen fra A til Å. Vi gir bedrifter rom til å fokusere på kjernevirksomheten samtidig som de omstiller til bruk av solceller, forteller Thunestvedt.

Med prosjektledelse for solcelleprosjekt får du hjelp med:

 • Utarbeidelse av fremdriftsplan av prosjektet, fra oppstart til levering av komplett solcelleanlegg

 • Utarbeidelse av kravspesifikasjoner til anbudsrunde, samt gjennomføring av anbudsrunde med flere leverandører

 • Gjennomgang og innstilling av tilbud fra leverandører

 • Oppfølging og ukentlige rapporteringer under byggeprosjektet

 • Overlevering av ferdig anlegg, samt utarbeidelse av FDV-dokumenter

 • Implementering av solcelledata i EOS

Les mer fra Entro: Slik fungerer et SD-anlegg

Støtteordninger for solceller

Dersom du er interessert i å komme i gang med solceller til ditt næringsbygg, finnes det støtteordninger du kan benytte.

– Oslo kommune har støtteordningen Klimatilskudd. Gjennom den kan yrkesbygg, sameier og borettslag få støtte til rådgiving, kjøp, og installasjon av solceller. Her kan man få opp til 1,8 millioner i støtte for å gjennomføre et solcelleprosjekt, forteller Thunestvedt.

Slike støtteordninger gjør nedbetalingstiden på solcelleanlegg enda kortere. Thunestvedt understreker også at Entro alltid hjelper til med å kartlegge tilgjengelige støtteordninger under prosjekter, og bidrar underveis i prosessen for å få tilskudd der det er mulig.

– Vi håper enda flere kommuner vil bli med på å gjøre solceller og solcelleanlegg tilgjengelige for byggeiere og bedrifter. Entro har i dag kontakt med flere kommuner for å få på plass flere støtteordninger.

Kom i gang med solceller – kontakt Entro i dag!

Hos Entro har vi rådgivere som kan hjelpe deg med å omstille til bruk av solceller.

Ved å benytte Entro for utredning, analyse og prosjektledelse innen solcelleanlegg vil du finne ut om solceller er det riktige alternativet for bedriften din.

Vi gir deg informasjonen du trenger på en profesjonell og ryddig måte, og sørger for at du sitter igjen med det du trenger for å gjennomføre et prosjekt som involverer installasjon og bruk av solceller.

Trenger du rådgivning og oppfølging innen solceller?

Du kan også kontakte en av våre andre rådgivere her.

Vil du følge med på nyheter fra Entro?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt så du ikke går glipp av viktige saker om energieffektivisering og miljøtiltak!

Vil du følge oss på sosiale medier? Se vår LinkedIn her.

Kontakt oss