Slik fungerer et SD-anlegg

Dato March 28th, 2022
I dag finnes det et stort potensial for å redusere energibruk i bygg. Ved hjelp av et godt SD-anlegg for styring og overvåkning, oppnår man lavere energikostnader, mindre utslipp og bedre inneklima!

Slik fungerer et SD-anlegg

I dag finnes det et stort potensial for å redusere energibruk i bygg. Ved hjelp av et godt SD-anlegg for styring og overvåkning, oppnår man lavere energikostnader, mindre utslipp og bedre inneklima!

Et system for sentral driftskontroll, også kalt SD-anlegg, er en programvare som styrer automasjon og de tekniske anleggene tilknyttet et bygg. I tillegg til styring er SD-anlegget viktig for regulering og overvåking av de tekniske anleggene i bygget, som for eksempel et VVS- og klimaanlegg.

Energi- og miljørådgiver Patrik Hjertkvist jobber mye med tekniske anlegg i både små og store bygg, og holder også kurs i dette.

Les også: Entro blir partner i fremtidsrettet forskningsprosjekt

Energi- og miljørådgiver, Patrik Hjertkvist.

- Med et godt og brukervennlig SD-anlegg kan driftsansvarlig avlese temperaturer, endre settpunkter og temperaturkurver, og foreta logging av drift, luftmengder, CO2 temperaturer med mer, forteller Patrik.

Bedre inneklima med lavere energiforbruk

I dag finnes det mange ulike systemer og løsninger å velge mellom innenfor SD-anlegg. Det etableres også i økende grad web-baserte løsninger der driftsansvarlig kan koble seg opp mot de tekniske anleggene via internett, uansett hvor man befinner seg i verden.

Ved hjelp av en grafisk fremstilling viser SD-anlegget hvordan de tilknyttede anleggene fungerer. Eventuelle avvik eller driftsfeil blir fanget opp og varslet via SMS eller mail.

Les også: Entro Oslo fortsetter veksten; Hils på Tonje!

Ifølge Patrik er det viktig at driftsansvarlig har god kompetanse og forståelse for anleggets funksjoner og muligheter, for å kunne sørge for god optimalisering av driften.

- Med korrekt bruk av SD-anlegget unngår man unødvendig energibruk, samtidig som man sørger for best mulig inneklima. For å dokumentere resultater i forhold til energibruk er det nødvendig med et eget energiovervåkningssytem (EOS), som kan presentere data på timesnivå, forklarer han.

Fikk du med deg denne? BREEAM-sertifisering for eksisterende bygg

Han utdyper:

- Jeg pleier å sammenligne et energioppfølgingssystem med en bils speedometer og målere, som viser hvor fort bilen kjører og hvor mye energi vi bruker. Sentral driftskontroll er som bilens pedaler og gir, som kontrollerer når, hvor fort og hvordan vi kjører. Men det er fremdeles sjåføren, eller driftspersonen, som holder i rattet og som sikrer at man holder seg på riktig vei – og finner balansen mellom et godt inneklima, fornøyde brukere og redusert energiforbruk.

Kurs i bruk av tekniske anlegg

Jo flere systemer bygget allerede har, jo viktigere blir det å ha et SD-anlegg på plass.

- Helhetsoversikten anlegget gir er nødvendig for og raskt kunne avdekke uønskede konsekvenser av driften og andre avvik på systemene, forteller Patrik.

Entro tilbyr to ulike kurs i bruk av tekniske anlegg for driftere og tekniske forvaltere, i tillegg til skreddersydde bedriftskurs.

Les mer om våre kurs: Kurs i energieffektivisering, tekniske anlegg og SD-anlegg

- Grunnkurset er en innføring i energi, tekniske anlegg og SD-anlegg. I påbyggingskurset går vi mer i dybden på hvordan systemene interagerer og hvordan man tuner de tekniske anleggene for å redusere energiforbruket, forklarer Patrik.

Han legger til:

- I forbindelse med anskaffelse av et SD-anlegg er det alltid lurt å forhøre seg med flere enn leverandør, for å finne ut av hvilke opsjoner som bør være med for å få til optimal drift av de tekniske anleggene. Entro kan være partner og bidra i slike vurderinger.

Vil du holde deg oppdatert? Følg oss gjerne på Linkedin, eller meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Kontakt oss