Slik får du kontroll over energibruken i julen

Dato December 14th, 2021
Ved hjelp av et godt energioppfølgingssystem kan man med enkle grep spare store mengder energi i juleferien – og resten av året!

Slik får du kontroll over energibruken i julen

Ved hjelp av et godt energioppfølgingssystem kan man med enkle grep spare store mengder energi i juleferien – og resten av året!

Et viktig prinsipp for å spare både energi og penger i julen, er og ikke bruke unødvendig energi når man ikke befinner seg på kontoret.

Regional Manager Vest, Gard Morken.

Med et energiovervåkningsystem får du total oversikt over energibruk og påfølgende -kostnader, samtidig som det tar hensyn til energiforbruk i forhold til hvilke utetemperaturer det er.

Les også: Pareto Business Management imponerer med storskala energispareprosjekt

- Lyskilder og ventilasjon bør i prinsippet være avskrudd etter arbeidstid. Kjøle- og varmesystemer bør ha nattsenking eller skrus helt av. Dersom du har mulighet til å senke innetemperaturen med én grad vil dette gi 5 % energibesparelse av energi til oppvarming, forteller Gard Morken.

8 tips til god rutinesjekk:

1. Få oversikt i energiovervåkningsystemet

Dersom du allerede har tatt i bruk et energiovervåkningsystem, kan du enkelt sjekke hvordan drift på helligdager har sett ut tidligere eller hvilke dager helligdagene lander på i julen.

Her kan du også se hvor mye du sparer, dersom drift reduseres til et minimum de dagene bedriften holdes stengt eller folk ikke er til stede. 

I de fleste energiovervåkningssystemer kan det også legges inn varsler for driftsavvik, som gir brukeren av bygget beskjed om når energiforbruket avviker mot historisk forbruk ved gitte utetemperaturer.

Fikk du med deg denne? Norske virksomheter har mye å spare på energieffektivisering

Et godt tips er at drifts- eller energiansvarlig på bygget legger inn en påminnelse, i forkant av helligdagene, om at nedstenging av drift er sikret før helligdagene ankommer. 

Dersom du ikke har et energiovervåkningsystem på plass enda, er dette noe vi i Entro enkelt kan ordne for deg!

2. Still inn varmepumpen riktig

Sjekk at varmepumpen er riktig stilt inn og klar for vinterdrift.

Her kan det spares en del dersom det kan unngås at reserven (el-kjel, olje eller lignende) slår inn før det er nødvendig, enten ved at driftspersonell sjekker selv eller at det tas en telefon til servicepersonell. 

3. Ventilasjonsservice og tilpasning av ventilasjonsanlegg

Sjekk at servicefirmaet har stilt inn ventilasjonsanlegget ditt til vinterdrift.

Dersom ventilasjonsanlegget har kalenderfunksjon, så er det viktig å sjekke at kalenderfunksjoner er tatt i bruk.

Da kan ventilasjonsanlegget skrus av på røde dager rundt jul og nyttår, og det kan stilles inn for redusert drift mellom 24-26. desember samt 31. desember og 1. januar.

Les også: Slik fungerer et SD-anlegg

Still gjerne inn anlegget for flere dager enn vi har nevnt, dersom drift og planlagt bruk av bygget tilsier dette. Du kan enten få driftspersonell til å sjekke dette selv, eller det kan tas en telefon til servicepersonell. 

Har ventilasjonen ikke kalenderfunksjon må det skrus av manuelt disse dagene. Legg påminnelse til deg selv i kalenderen din om å huske på å gjøre dette når arbeidsdagen er omme!

4. Senk innetemperaturen

Ta en runde og still temperaturen på panelovner og andre varmesystemer til ønsket innetemperatur. Noen arealer kan med fordel senkes fra 21 til 18-19 grader.


Dette er fordi:

  • Varmesystemer skal primært stå for oppvarming. Hvis ventilasjonsanlegget blåser inn høyere temperatur enn oppvarmingskildene vil den kunne overta for oppvarming. Dette kan bli både dyrt og bidra til dårligere inneklima. Pass derfor også på at ventilasjonen er stilt 2-3 grader lavere enn oppvarmingskildene. 

  • Om vinteren oppleves lavere temperaturer som varmere fordi det er kjøligere ute. Derfor er det ikke nødvendig med like høy temperatur inne som på sommeren. 

  • Vi vil unngå at temperaturen stilles alt for høyt når kulden slår inn for fullt. Det er rimeligere å prøve seg frem ved å skru opp litt etter litt.

5. Pass på at dører er stilt inn for vinteren

De aller fleste av har mulighet til å sette dører i vinterdrift. Da vil de fungere bedre for kaldt vær og hjelpe med å regulere innetemperaturen.

6. Bruk varmevifte ved inngangsdører

De aller fleste har mulighet til å sette varmevifte foran inngangsdør i vinterdrift. Dette kan hjelpe med å holde ønsket temperatur innendørs.

7. Slukking av lys

Det er lurt å legge til rette for stenging av felles belysning på helligdager. Still dette inn automatisk, slik at lyset vil slukkes i fellesarealer på dager der ingen bruker området.

Om det må gjøres manuelt, er det fint med en påminnelse for å sjekke at lyset ikke er slått på når de siste forlater bygget før juleferie og helligdager.

Les også: Slik unngår du overforbruk av vann i næringsbygg

8. Pass på vann og frostsikring

Sjekk mulige lekkasjepunkter. Er det for eksempel behov for frostsikring? Vannlekkasjer og frost kan dessverre gjøre stor skade.

Husk å utbedre slike risikoer før juleferie, slik at du ikke får en overraskelse når du er tilbake etter helligdagene.

Vil du holde deg oppdatert på alt som skjer i Entro? Følg oss gjerne på Linkedin, eller meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Kontakt oss