Norske virksomheter har mye å spare på energieffektivisering

Dato December 14th, 2021
- Alle aktører som eier, forvalter eller drifter eiendom vil ha fordel av å starte sitt bærekraftsarbeid med energieffektivisering – både på vegne av klimaet og lommeboken, forteller Market Manager i Entro, Andreas Grimen.

Norske virksomheter har mye å spare på energieffektivisering

- Alle aktører som eier, forvalter eller drifter eiendom vil ha fordel av å starte sitt bærekraftsarbeid med energieffektivisering – både på vegne av klimaet og lommeboken, forteller Market Manager i Entro, Andreas Grimen.

Etter publiseringen av FNs klimarapport og gjennomføringen av klimatoppmøtet i 2021, er én ting helt sikkert: verden skal igjennom en storstilt grønn omstilling.

Ifølge Statistisk sentralbyrå forbruker norske yrkesbygg rundt 29 milliarder kilowatt-timer hvert år – noe som gjør norske virksomheter ansvarlig for et høyt energiforbruk, og stort utslipp.

- Energieffektivisering av yrkesbygg er helt sentralt for at verden skal nå sine klimamål, forteller Andreas.

Les også: Slik når Eiendomsspar ESG-kravene knyttet til sin grønne låneavtale hos Nordea

Market Manager i Entro, Andreas Grimen.

Norske yrkesbygg betaler 5 milliarder for mye i energi

Ifølge Andreas betaler norske virksomheter som benytter seg av næringsbygg årlig minst 5 milliarder kroner for mye i energi.

- Ikke fordi strømprisen er høy, men fordi byggene ikke er optimalisert i forhold til energibruken. Vår erfaring er at forbruket i norske yrkesbygg er ca. 20-30 % for høyt, noe NVE, Enova og SINTEF også støtter, forteller Andreas.

Han legger til:

- Den mest bærekraftige strømmen er den strømmen man ikke bruker, og for hver kilowatt-time man sparer, sparer man også penger. Når opptil 20 % av energikostnadene kan reduseres ved å rette opp i driftsfeil på et bygg, er verdien av et slikt arbeid stor.

Les også: Slik sparte Dahl Optimera millioner på energitiltak

Fra fyrrom til styrerom

Energieffektivisering av norske yrkesbygg vil med andre ord lønne seg for både klimaet og lommeboken. Men hvor starter man?

- Det viktigste er å finne ut av hvor sparepotensialet ligger ved å kartlegge byggets energiforbruk og utslipp. Deretter gjelder det å legge en plan for hvordan man effektiviserer energibruken og når de nye målene, forteller Andreas.

Les også: Setter fart på det grønne skiftet med bærekraftig pilotprosjekt

Entro har lange tradisjoner for å bidra med kartlegging og utføring av energibesparende tiltak som sikrer besparelsene kundene sikter seg inn mot.

- Vi jobber operativt, taktisk og strategisk fra fyrrom til styrerom for å hjelpe våre kunder med å nå sine mål. Flere av kundene våre er langt fremme når det gjelder energieffektivisering og bærekraft, og kjennetegnes ofte ved at de er fremoverlente og ønsker å aktivt bidra til grønn omstilling, avslutter Andreas.

Følg oss gjerne på Linkedin, og meld deg på vårt nyhetsbrev her for å holde deg oppdatert.

Kontakt oss